Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası

Sigorta Teminatının Kapsamı

Madde 1-Sigortacı, iÅŸbu poliçede gösterilen aracın kullanılmasından doÄŸan ve Karayolları Trafık Kanununa ve Umumi Hükümlere göre aracın iÅŸletenine terettüp eden hukuki sorumluluÄŸu ve bu poliçe teminat kapsamında olmak ÅŸartıyla Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası hadlerinin üzerinde kalan kısmını, poliçede yazılı hadlere kadar temin eder. Ä°ÅŸbu sigorta, sigorta ettirenin haksız taleplere karşı müdafaasını da temin eder.

Madde 2-Sigorta Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Ek SözleÅŸmeyle Teminat Kapsamına Alınabilecek Hal ve Teminat Dışında Kalan Haller

Madde 3-Manevi tazminat talepleri, ek sözleÅŸme ile teminat kapsamı içine alınabilir. Bu taleplerin, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) dışında kalması nedeni ile, bu teminat, bahsi geçen zorunlu sigortanın varlığına baÄŸlı olmaksızın, bu sigorta limitlerinin içinde hüküm ifade eder.

Aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır:

a) Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar,

b) Aracı sevk ve idare edenin, aracı sevk ve idare ederken uÄŸrayacağı zararlar dolayısıyla ileri sürülen talepler,

c) Ä°ÅŸletenin veya aracı sevkedenin eÅŸinin, usul ve füruunun (kendisi ile evlat edinme iliÅŸkisi ile baÄŸlı olanların) ve birlikte yaÅŸadığı kardeÅŸlerinin uÄŸrayacağı zararlar dolayısıyla ileri sürülen talepler,

d) Araç sahibi ile iÅŸleteni arasındaki iliÅŸkide araca gelen zararlar dolayısıyla ileri sürülen talepler,

e) Poliçede gösterilen aracın ve bu araç ile taşınan malların (yolcu bagajı ve benzeri eÅŸya teminat dahilindedir) veya çekilen ÅŸeylerin bozulması zarar ve ziyaa uÄŸraması yüzünden ileri sürülen talepler,

f) Çalınan veya gaspedilen aracın sebep olduÄŸu ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre iÅŸletenin sorumlu olmadığı zararlar ile aracın çalındığını ve/veya gaspedildiÄŸini bilerek binen yolcuların zarara uÄŸramaları nedeniyle ileri sürülen talepler,

g) Sürat yarışlarına iÅŸtirak ve yarış güzergahında yapılan antremanlar sırasında meydana gelebilecek zarar ve ziyan nedeniyle ileri sürülen talepler, h) Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta deÄŸiÅŸiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teÅŸebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduÄŸu zararlara iliÅŸkin her türlü talepler,

i) Patlayıcı ve parlayıcı maddeler taşınması (yedek akaryakıt hariç) sebebiyle meydana gelen zarar ve ziyanlardan dolayı ileri sürülen talepler.

j) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemlerinde ve bu eylemlerden doÄŸan sabotajda kullanılan araçların neden olduÄŸu ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre iÅŸletenin sorumlu olmadığı zararlar ile aracın terör eylemlerinde kullanıldığını veya kullanılacağını bilerek binen kiÅŸilerin zarara uÄŸramaları nedeniyle ileri sürecekleri talepler, aracı terör ve buna baÄŸlı sabotaj eylemlerinde kullanan kiÅŸilerin talepleri.

Tazminatın Azaltılması veya Kaldırılması Sonucunu Doğuran Haller

Madde 4-Sigorta sözleÅŸmesinden veya sigorta sözleÅŸmesine iliÅŸkin kanun hükümlerinden doÄŸan ve tazminat yükümlülüÄŸünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doÄŸuran haller zarar görene karşı ileri sürülemez. Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleÅŸmesine ve bu sözleÅŸmeye iliÅŸkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını saÄŸlayabileceÄŸi oranda sigortalıya rücu edebilir. Sigortalıya baÅŸlıca ÅŸu nedenlerle rücu edilir:

a) Sigortalının kasdi bir hareketi veya ağır kusuru yüzünden sebebiyet verilen zarar ve ziyanlara iliÅŸkin talepler,

b) Aracın, Karayolları Trafik Kanununa göre geçerli sürücü belgesi olmayan kimseler tarafından sevkedilmesi veya geçerli trafik belgesi olmadan kullanılması halinde sebebiyet verilen zarar ve ziyana iliÅŸkin talepler,

c) Aracın, alkollü içkilerin etkisi altında olup güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiÅŸ olan veya uyuÅŸturucu veya keyif verici maddeler almış kimseler tarafından sevk ve idare edilmesi halinde sebebiyet verilen zarar ve ziyana iliÅŸkin talepler,

d) Araçların yolcu taşınmaya mahsus olmayan yerlerinde yolcu taşınması veya yetkili makamlarca tespit edilen kapasite dışında fazla yolcu veya yük taşınması sebebiyle doÄŸacak zarar ve ziyanlara iliÅŸkin talepler. Bunlardan baÅŸka, sigorta ettiren zarar vukuunda 10. maddede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu zarar ve ziyan miktarında bir artış olursa, sigortacı zarar görene tazminatı ödemekle beraber, bu artış için sigorta ettirene rücu eder.

Sigortanın Başlangıcı ve Sonu:

Madde 5-Sigorta, poliçede baÅŸlama ve sona erme tarih1eri olarak yazılı günlerde, aksi kararlaÅŸtırılmadıkça Türkiye saati ile öÄŸleyin saat 12.00'de baÅŸlar ve öÄŸleyin saat 12.00'de sona erer.

Sigorta Ettirenin Beyan YükümlülüÄŸü

Madde 6- Sigortacı bu sigortayı sigorta ettirenin aracın hakiki durumunu bildirmek üzere teklifnamede, teklifname yoksa poliçe ve eklerinde yazılı beyanına dayanarak kabul etmiÅŸtir. Sigorta ettirenin beyanı hakikate aykırı veya eksik ise, sigortacının sözleÅŸmeyi yapmamasını veya daha ağır ÅŸartlarla yapmasını gerektirecek hallerde:

a) Sigorta ettirenin kasdı varsa, sigortacı durumu öÄŸrendiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde sözleÅŸmeden cayabilir ve riziko gerçekleÅŸmiÅŸ ise zarar görenlere tazminatı ödemekle beraber, ödediÄŸi tazminat miktarı kadar sigorta ettirene rücu eder. Cayma halinde Sigortacı prime hak kazanır.

b) Sigorta ettirenin kasdı bulunmaz ise, sigortacı durumu öÄŸrendiÄŸi tarihten itibaren bir ay içinde sözleÅŸmeyi fesheder veya prim farkını almak suretiyle akdi yürürlükte tutar. Sigorta ettiren talep edilen prim farkını kabul etmediÄŸini 15 gün içinde bildirdiÄŸi taktirde akit feshedilmiÅŸ olur. Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüÄŸ tarihini takip eden 5. iÅŸ günü saat 12.00'de hüküm ifade eder. Feshin hüküm ifade ettiÄŸi tarihe kadar geçen sürenin prmi gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.

c) Cayma, fesih veya prim farkını talep etme hakkı, süresinde kullanılmadığı taktirde düÅŸer.

d) Sigorta ettirenin kasdı bulunmadığı takdirde riziko:

1- Sigortacı durumu öÄŸrenmeden önce veya,

2- Sigortacının fesih ihbarında bulunabileceÄŸi süre içinde veyahut,

3- Bu ihbarın hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçekleÅŸirse, sigortacı zarar görenlere ödediÄŸi tazminatın, tahakkuk eden prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasındaki oran kadar kısmı dışında kalan miktarı için sigorta ettirene rücu eder. 

YETKÄ°LÄ° ACENTELÄ°KLERÄ°MÄ°Z